Resorni minister in (ne)spoštovanje intelektualne lastnine

Novica Mihajlović je za poslovni dnevnik Finance spisal članek o kratkem pogovoru z ministrom za gospodarstvo, mag. Andrejem Vizjakom, ko se je ta mudil na delovnih srečanjih na Kitajskem.

Prepis citata ministrove izjave o (ne)spoštovanju intelektualne lastnine, ki sledi v nadaljevanju (gl. tudi sken), nazorno razkriva aktualno problematiko odnosa do intelektualne lastnine z vidika uporabnika, pri čemer gre nič manj kot za ministra, ki v državi vodi prav resor, ki ureja (tudi) področje pravic intelektualne lastnine:

[…] Dejanja štejejo, ne besede

Črta med zgledovanjem po nekom in kopiranjem je na Kitajskem pogosto zelo tanka, če ne kar nevidna. Kako slovenski gospodarski minister gleda na kopiranje znanih zahodnih blagovnih znamk, ki je postalo že skoraj blagovna znamka Kitajske? “Tu se pokaže razhajanje med uradnim stališčem politične oblasti in tem, kar se dejansko dogaja. Človek dobi občutek, da se zavzemajo za eno, počno pa nekaj drugega,” pravi sogovornik. Za zahodni svet je intelektualna lastnina sveta in tako bi moralo biti tudi na Kitajskem, je prepričan minister. Ste obiskali tržnico s ponaredki in kaj ste kupili? “Tokrat ne. Zadnjič, ko sem bil tu, pa sem za 15 evrov kupil otroško smučarko bundo, ki pri nas stane nekaj sto evrov. Kdo pa bi iz rok spustil tako priložnost, če se mu ponudi?” je vprašal Andrej Vizjak.

Vir: Novica Mihajlović, Minister Vizjak s Kitajci o energetiki (Finance 19.8.2008, str. 9)

PriponkaVelikost
finance_20080819-s9.pdf134.23 KB