Predlog sprememb ZASP


Si želite spremembe slovenskega avtorskega prava? Zdaj je priložnost!

Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) je konec aprila objavil vabilo k pošiljanju predlogov za pripravo novele Zakona o avtorski in sorodnih pravicah ZASP). Rok za oddajo obrazloženih predlogov je 30.6.2009.

Sodelavci pri projektu Creative Commons Slovenija, ki od leta 2005 domuje pri KUD France Prešeren, si prizadevamo za smiselno sodobno ureditev področja avtorskega prava v Sloveniji s posebnim poudarkom na čim večji dostopnosti in izboljšanju pogojev za prosto kroženje avtorskih del. S tega vidika smo pripravili predlog sprememb ZASP, ki v bistvu zajema dvoje:

 1. Predlagamo ukinitev obveznega kolektivnega upravljanja pravic v primeru neodrskih pisanih in glasbenih del oz. vsaj možnost svobodne izbire avtorjev, kar bi v precejšnji meri odpravilo težave na teh področjih:
  • avtorjem bi omogočilo svobodno izbiro - da bodo lahko sami odločali, kdaj in na kakšen način oz. pod kakšnimi pogoji se bo njihovo glasbeno oz. pisano delo priobčilo javnosti (po trenutni zakonodaji v njihovem imenu ne glede na njihove želje nadomestilo prejme kolektivna organizacija, npr. SAZAS oz. Zavod IPF);
  • odpravilo bi težave, ki jih imajo nepridobitni producenti oz. organizatorji dogodkov predvsem na področju kolektivnega upravljanja pravic na glasbenih delih, saj bi se lahko z avtorji ne-člani kolektivnih organizacij o pogojih objave del in nadomestilih dogovarjali neposredno (ali prek kakšne druge oblike združenja avtorjev);
  • omogočilo in spodbudilo bi uporabo prostih licenc.

 2. Predlagamo sprostitev avtorskopravnega varstva za dela, na katerih so avtorske pravice že potekle in so torej že prešla v t.i. javno domeno.

Obširneje je oboje opisano v besedilu predloga, ki ga pripenjamo. Če se z njim strinjate, mu izrazite podporo na naslov cc[afna]creativecommons[pika]si (s polnim nazivom v primeru pravne osebe). Široka podpora bo predlogu dala večjo težo!

Tudi drugi predlogi oz. (p)opisi zadreg in težav, s katerimi se srečujete v okviru obstoječe avtorskopravne zakonodaje, so dobrodošli. Če bomo imeli čas, jih bomo pregledali in razvrstili, sicer pa jih bomo kot delovno gradivo skupaj z našim predlogom predali URSIL kot predstavniku zakonodajalca.

Rok za oddajo podpore našemu predlogu je kratek: to je torek, 23. junij.

Kontakt

PriponkaVelikost
ZASP_predlog_ccsi-13062009.pdf230.92 KB
ZASP_predlog_ccsi-sledna-pravica.pdf222.81 KB

Predlog spremembe ZASP zunaj - javna obravnava do 16. 3. 2012!

Ministrstvo za gospodarstvo je pripravilo predlog spremembe avtorskega zakona ZASP.

Ugotavljamo, da je ministrstvo upoštevalo dva od treh naših predlogov (gl. zgoraj). Pozdravljamo predlog ukinitve obveznega kolektivnega upravljanja za glasbo in za sledno pravico, kot smo to predlagali leta 2009.

Ta sprememba bo legalizirala uporabo licenc CC za glasbo v Sloveniji, avtorjem pa omogočila izbiro kolektivne oranizacije in jim dala pogajalsko pozicijo pri sklepanju pogodbe z njo. Uporabniki bodo veseli teoretične možnosti obvoza nadomestil s CC glasbo.

Obžalujemo pa, da naš predlog o zmanjšanju pravic podeljenih pri ponovni objavi del, za katere so avtorske pravice že potekle, ni bil upoštevan.

 • iz www.mg.gov.si:
  Javna obravnava Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah je podaljšana do vključno 16. 3. 2012. Pripombe lahko posredujete na naslov gp.mg(at)gov.si z zadevo: pripombe na spremembo ZASP.

Še tretji predlog spremembe ZASP - sledna pravica

Creative Commons Slovenija zgornjima predlogoma dodaja 22. junija 2009 še tretjega:

3. Predlagamo ukinitev obveznega kolektivnega upravljanja v primeru sledne pravice

Kolektivna organizacija, ki bi pobirala nadomestila v primeru uveljavljanja sledne pravice avtorjev likovnih del, sicer še ne obstaja in dovoljenje še ni podeljeno. Vseeno pa se postavlja vprašanje upravičenosti obstoja obveznega kolektivnega upravljanja pravic v takšnem primeru. Gre namreč za definirano rabo, ki je ni težko ugotoviti oz. izslediti.

Več o predlogu zgoraj, v drugem pripetku.

Kaj je sledna pravica si lahko preberete v 35. členu ZASP .

Krovne organizacije kot problem

Krovne organizacije dostikrat predstavljajo tudi problem.
Poglejte, kaj naprimer se dogaja z Sazasom, ki si vzame VELIK del denarja…
Sazas je na primer ptegnil kar nekaj cudnih potez, še posebej pri koncertih in festivalih, kjer je bilo obračunavanje pravic izvedeno precej na čuden način.

Jure