Ravbarji in žandarji - javna tribuna

ZASP - spodbuda ali ovira?
7. oktober 2008, od 11. do 14. ure
KUD France Prešeren, Ljubljana

Javna tribuna je bila posvečena premisleku o Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah, težavam, s katerimi se spopadajo avtorji, in možnim ukrepom za izboljšanje pogojev kroženja avtorskih del. Tribuno je povezoval Jure Longyka.

Arhiv:

- pisni povzetki
> uvodna predavanja
> debata

- video zapisi
> video predstavitev 131 min, 1,9 Gb, quicktime
> video debata 76 min, 1,1 Gb, quicktime

- avdio zapisi (mp3):
> Brane Zorman in Irena Pivka: Kdo je avtor posnetka zvočne krajine?
> Paul Keller: Internet proti Victorju Hugoju
> Balazs Bodo: Sovražni avtorjevi prijatelji - zakaj so si zakon, CC in kolektivne organizacije v laseh?
> Maja Bogataj Jančič: Obvezno kolektivno upravljanje avtorskih pravic v Sloveniji - Varstvo ali omejitev za ustvarjalce?
> Slavko Pregl: Komu zvoni: ravbarjem, žandarjem ali avtorjem?

> debata
Tribune so se udeležili tudi predstavniki zainteresirane javnosti, med njimi Petra Boškin z Urada RS za intelektualno lastnino in Maja Breznik ter Aldo Milohnić z Mirovnega inštituta. Kot posebni gost je nadvse požrtvovalno sodelovala Roka Pravice.

O nastopajočih:

Irena Pivka in Brane Zorman sta leta 2007 ustanovila Cono, zavod za procesiranje sodobne umetnosti. Septembra že tretjič oddaja njun radioCona, projektna, začasna radijska postaja kratkega dometa. Njen program temelji na odločitvi, da ne bo predvajal ne glasbe in ne branega besedila, s katerimi upravljajo kolektivne organizacije.

Paul Keller je projektni vodja za tehnologijo in javno domeno pri Knowledgeland in koordinator skupine za kolektivne organizacije pri Creative Commons International.

Balazs Bodo je vodja CC Hungary, ekonomist in raziskovalec na Oddelku za sociologijo in komunikacije Centra za raziskave medijev v Budimpešti. Več v blogu Warsystems.

Maja Bogataj Jančič je ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino in avtorica več knjig, mdr. Avtorsko pravo v digitalni dobi: problematika zaščite avtorskih del s tehnološkimi ukrepi.

Slavko Pregl je (mladinski) pisatelj in predsednik Društva slovenskih pisateljev z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami v založniški industriji. Zadnje leto v javnosti odmevajo predvsem njegovi alternativni predlogi za izboljšanje avtorjevega materialnega položaja (tudi 25.9.2008 v komentarju za vest.si).

Pripet dogodek:

Bojan Gorenec: Kapitan in mornar
1. - 7. oktober, razstava v Galeriji Škuc, Ljubljana
7. oktober ob 19. uri: zakuska in pogovor z avtorjem
Razstava avtorskih digitalnih tiskov, ki temeljijo na izbranih prizorih iz filmov Cremaster Matthewa Barneya. (Produkcija: Društvo za domače raziskave)

PriponkaVelikost
ravbarji-in-zandarji250.jpg752.35 KB
Kako najti skupni jezik med ravbarji, žandarji in avtorji (Delo, 8.10.2008, avtorica Tanja Jaklič)110.91 KB

Predavanja

Pregledal sem večino predavanj, sicer malo bolj fast forward. Moram reči, da osvetli kar nekaj točk ozadja, predvem avtorjev, ki jih prej nisem poznal.

Zanima me odgovor na dilemo: Fizična oseba snema javno prireditev, in na tej javni priredtvi so nastopajoči + gledalci. Zgodi se recimo prerivanje, ki ga sproži skupina prisotnih. Posnetek je zanimiv in avtor ga proda mediju. Kdo vse ima avtorske pravice do tega posnetka? Nastopajoči? Skupina, ki se preriva? Vsi gledalci?

Jure Parfum