0xdb - nova filmska podatkovna baza

V Bootlabu v Berlinu so 12. avgusta predstavili 0xdb - novo, hudo inteligentno podatkovno bazo, ki uporabniku ponuja slike, zvoke, odlomke in besedila iz filmov. Baza trenutno zajema ok. 2500 filmov in raste. Cinefilstvo in kuratorstvo odslej ne bosta več kot sta bila - kategorije ponujajo doslej še neobstoječe načine iskanja in primerjav med filmi. Priporočam, recimo, pogled v obliki časovnice (timeline), ki deluje kot genetski zapis posameznega filma (tale film je bil narejen posebej za bazo).
Projekt je nastal kot nadgradnja delovanja Pirate Cinema in v okviru The Oil of 21st Century, mednarodnega razmisleka o intelektualni lastnini, pa tudi iz izkušenj, ki jih je soavtor Sebastian Luetgert pridobil z legendarnim izdelkom textz.com. 0xdb zaenkrat spretno slalomira med pošteno rabo in kršenjem avtorskih pravic, saj celotno vsebino avtomatsko zajema iz torrentov, ki se prenašajo med vrstniškimi uporabniki, močno pa se naslanja tudi na že obstoječe baze (npr. imdb).
0xdb pa seveda odpira tudi neprijetnejša vprašanja: kaže namreč na potencial spremljanja (nadzora) in (zlo)rabe informacij, ki se pretakajo med vrstniki v mrežah, in na prikrito filtriranje (kuriranje) dostopnih vsebin (izbor filmov v bazi seveda ni naključen, čeprav je avtomatiziran). Že mogoče, da je intelektualna lastnina torej nafta 21. stoletja, zdi pa se mi, da bodo šejki postali tisti, ki jo bodo nadzorovali ali pa nam izdelovali orodja za navigacijo po njej.

> Več o projektu > Recenzije: 1, 2, 3
> Pogovor o piratstvu in 0xdb
(Lawrence Liang, Sebastian Luetgert, Shaina Anand and Ashok Sukumaran)