James Vasile (FreedomBox), Digital Dish @ Ljudmila

Odvetnik in podpornik prostega programja James Vasile, predstavnik neprofitne fundacije FreedomBox in tokratni gost rednih Ljudmilinih srečanj, je v soboto 22.10. 2011 predstavil trenutno fazo projekta, ki so ga na čelu z Ebenom Moglenom prvič zagnali pred dobrim letom.

Orodje FreedomBox je preprosti strežnik z ohišjem velikim za eno dlan in z enostavnim priklopom na računalnik. In ne stane praktično nič, fundacija namreč deluje kot NVO in zbira donacije na podlagi modela skupnosti. »If you’re not paying for it, you’re the product«, utemeljuje filozofijo fondacije Vasile. Mala naprava omogoča neoviran prenos informacij, datotek in iskalnih vnosov brez reklam ali piškotkov. Projekt sloni na ideji svobodne izmenjave informacij, neodvisni od vlad, korporacij in vdorov v zasebnost, kot si ga privoščijo Google, banke, državne institucije ter ostala podjetja. Projekt nastaja v sodelovanju s Creative Commons licencami in njegov glavni namen je ustvariti mrežo podprto z Debian strežnikom, s pomočjo katerega tehnološko revolucijo preobrazili v družbeno revolucijo. Od spodaj navzgor in po načelu načelu »the less we invent, the better«, pravi Vasile.

Na srečanju je opozoril na pomankanje zavesti o nadzoru nad zasebnostjo, ki nam ga kratijo korporacije in nevarni režimi, vse od Kitajske do ZDA in Egipta. Večina nas se za e-mail naslov odreče pravici do nenadzorovane zasebnosti. »Google pozna naše strahove, bolezni in sanje«, je dejal Vasile, medtem ko FreedomBox ponuja anonimnost, svobodno komunikacijo in odklepanje zaprtih spletnih mest, brez da se odrečemo mreži prijateljev iz socialnih omrežij (Facebook, Twitter…). Neizsledljivo bazo podatkov, ki jih generira FreedomBox nastaja v krogu uporabnikove skupnosti, s katero komunicira in deluje.

In morebitne slabosti novega orodja? Na te se pripravljajo ravno srečanjih kot je bilo Ljudmilino in tisto na Fakulteti za elektrotehiko, kamor je bil povabljen v okviru WebCampa.

> Glej posnetek

Predstavitev projekta FreedomBox je bila izvedena v sodelovanju s festivalom Elevate iz Gradca in Multimedialnim institutom – net.klubom Mama iz Zagreba.