OpenStreetMap mapping party v Ljubljani ta vikend

OpenStreetMap.org v Ljubljani

Ljubljana, 5. 9. 2007 - V Ljubljani se bo v soboto, 8. in nedeljo 9. septembra odvijalo prvo delovno srečanje kartografskih navdušencev projekta OpenStreetMap.org, katerih glavni cilj bo izdelati podroben cestni zemljevid Ljubljane z uporabnikom prijazno Creative Commons licenco.
OpenStreetMap.org je projekt, kjer uporabniki sami ustvarjajo zemljevid sveta. Podobno kot pri Wikipediji lahko vsebino dodaja in dopolnjuje kdorkoli. S časom tako ustvarjena vsebina zaradi sinergijskih učinkov množice urednikov doseže kvaliteto, ažurnost in izjemne podrobnosti, ki pogosto prekosijo tudi nekoč najboljše vire.
Trenutni zemljevid Ljubljane je plod dela peščice navdušencev, ki so na svojih vsakodnevnih poteh vestno snemali svoje poti z GPS sprejemniki. Kasneje so preko teh sledi s pomočjo namenskega programa vrisali ceste, jih poimenovali in kategorizirali. Z množičnejšim pristopom se bo izdelava zemljevida močno pospešila in razširila po vsej Sloveniji. Po svetu ima projekt že prek 11.000 članov. Posneli so prek 100 milijonov GPS točk, s pomočjo katerih je bilo vrisanih že prek 1,3 milijona cest in poti.
Pridružite se jim lahko v soboto in nedeljo ob 10:00 v prostorih Ljudmile - laboratorija za digitalne medije in kulturo na Rimski cesti 8 in prispevate svoj delež k dostopnejši in kvalitetnejši kartografiji. Zaželena sta digitalni fotoaparat, GPS sprejemnik z možnostjo snemanja opravljene poti in (prenosni) računalnik za urejanje. Nekaj ustreznih GPS sprejemnikov si bo ob zastavi osebnega dokumenta možno tudi izposoditi. Prav tako bodo na voljo nekaj računalnikov. V soboto bo potekalo snemanje poti z GPS sprejemniki, v nedeljo pa vrisovanje tako posnetih poti, vse pod vodstvom izkušenih članov projekta. Več na spletni strani dogodka.

Povezave:

Kontakt: Štefan Baebler, tel: 031 308 188, stefan.baebler afna gmail pika com